"Jag sneglade först på att göra någon syditaliensk variant av pasta med hummer men bestämde snabbt att jag ville uppnå en fylligare smak och allmänt rikare sammansättning. Lösningen stavades svensk vispgrädde.
Den här rätten lagade jag till min sambo när hon fyllde år sist - hummer känns ju ganska lyxigt och är därför ett ståndsmässigt skaldjur när det vankas födelsedag! Är man inte redan i en relation, men kanske har för avsikt att inleda någon form av samvaro, vågar jag nog påstå att denna anrättning är ett så kallat säkert kort i rätt inramning.
Afrodisiakum eller ej, du riskerar att framstå som ganska förmögen om du bjuder på hummer och som bekant attraheras ju många människor av pengar!"
1 hummer (ca 600g)
250g pasta (papardelle eller annan bastant sort)
2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
1 msk vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
100g hackade tomater
3 grovhackade vitlöksklyftor
1 hackad chili
3 msk bladpersilja
1 tsk timjan
1 tsk dragon
Hyvlad parmesan
Dela hummern på mitten med en vass, tung kniv. Kapa av klorna och avlägsna det gröna innanmätet samt innehållet i huvudet. Krossa försiktigt klorna med nötknäppare eller knivens baksida. Ta ur köttet, skär det i centimeterstora bitar och ställ åt sidan kallt.
Låt skal och klor fräsa på hög värme i rikligt med matfett under 3 minuter. Sänk värmen, tillsätt tomatpurén, rör om och låt fräsa ytterligare par minuter utan att brännas vid. Tillsätt vin, vitvinsvinäger, tomat, vitlök, chili, persilja, timjan och dragon och låt sjuda i minst 15 minuter på medelhög värme. Tillsätt därefter grädden och låt sjuda i 10 minuter. Sila av såsen i en ny kastrull.
Koka pastan någon minut kortare tid än vad som anges på förpackningen och lägg den i såsen tillsammans med hummerköttet. Låt anrättningen sjuda under omrörning i 3 minuter och smaka av med salt och svartpeppar.
Servera på varma tallrikar och garnera med hyvlad parmesan och hackad bladpersilja.
Afrodisiakum eller ej, du riskerar att framstå som ganska förmögen om du bjuder på hummer och som bekant attraheras ju många människor av pengar!"
1 hummer (ca 600g)
250g pasta (papardelle eller annan bastant sort)
2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
1 msk vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
100g hackade tomater
3 grovhackade vitlöksklyftor
1 hackad chili
3 msk bladpersilja
1 tsk timjan
1 tsk dragon
Hyvlad parmesan
Dela hummern på mitten med en vass, tung kniv. Kapa av klorna och avlägsna det gröna innanmätet samt innehållet i huvudet. Krossa försiktigt klorna med nötknäppare eller knivens baksida. Ta ur köttet, skär det i centimeterstora bitar och ställ åt sidan kallt.
Låt skal och klor fräsa på hög värme i rikligt med matfett under 3 minuter. Sänk värmen, tillsätt tomatpurén, rör om och låt fräsa ytterligare par minuter utan att brännas vid. Tillsätt vin, vitvinsvinäger, tomat, vitlök, chili, persilja, timjan och dragon och låt sjuda i minst 15 minuter på medelhög värme. Tillsätt därefter grädden och låt sjuda i 10 minuter. Sila av såsen i en ny kastrull.
Koka pastan någon minut kortare tid än vad som anges på förpackningen och lägg den i såsen tillsammans med hummerköttet. Låt anrättningen sjuda under omrörning i 3 minuter och smaka av med salt och svartpeppar.
Servera på varma tallrikar och garnera med hyvlad parmesan och hackad bladpersilja.
- För ovan recept använde jag fryst hummer. Färsk dito blir säkert alldeles utmärkt men jag undrar ändå inte om den färska varianten istället ska avnjutas au naturel med klassiska tillbehör (vitt bröd, majonnäs, bubbel, kokain etc.).
- Jag trodde i min enfald att det skulle behövas hummerfond till såsen men buljongen på skalen blir kort sagt helt magisk. Har du tiden på din sida är det således ingen dum idé att utöka tiden som skalen får sjuda.
- En tanke är att experimentera med lite konjak eller annan potent spritsort som antingen komplement eller substitut till vinet men det får bli ett annat kapitel.
- Om du är en av de som tvångsmässigt dränker din nykokta pasta i (oliv)olja ber jag dig att genast upphöra med de dumheterna. Varför? Jo, oljan försämrar pastans förmåga att absorbera såsen och det är ju precis tvärt emot vad du egentligen vill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar